Hayatınızı düzenlemede kullanabileceğiniz 32 sembol

Hayatınızı düzenlemede kullanabileceğiniz 32 sembol

Sayılar, renkler, yıldızlar, çizgiler... Yaşam çiçeği, lotus ya da hayat ağacı... İlk çağlardan bu yana her toplumun kullandığı bir iletişim aracı olan sembollerden bazıları olarak günlük hayatta sürekli karşımıza çıkıyor. Daha yazının olmadığı zamanlardan bu yana inanç sistemlerinin ve düşünme biçimlerinin bir parçası olan semboller, modern insanın da duygu, düşünce ve ruhsal dünyasını düzenlemek için kullandığı araçlar arasına giriyor. Peki hangi sembol ne anlama geliyor ve nasıl kullanılıyor? Birer şifreli dile sahip sembolleri etkin kullanabilmek için antik çağlardan bu yana etkisini koruyan, ezoterizme artan ilgi sayesinde giderek daha fazla kişi tarafından merak edilen sembolizm dünyasına hep birlikte adım atalım... 

Sembolleri nasıl kullanmalıyız?

Öncelikle günlük hayatımızda karşımıza çıkan durumlara, nesnelere karşı farkındalık geliştirerek işe başlayabilirsiniz. Örneğin sürekli gözünüz spiral şekline takılıyorsa, belki de yaşam enerjinizi artırmanız gerekiyordur. Gördüğünüz ağaçlar size “hayat ağacı” sembolünü hatırlatıyorsa bağlantı, yaratma ve birliğe giden yol ile ilgili düşünmek ister misiniz? İşte, semboller hayatımıza böyle giriyor. Aşağıda anlamları ile birlikte bulabileceğiniz 32 sembolden istediklerinizi aksesuar olarak üzerinizde bulundurabilirsiniz, dekorasyon malzemesi olarak kullanabilirsiniz.


Semboller ve etkileri nelerdir?

1. Hamsa ve nazar (Fatima’nın eli)
Arapça beş kelimesi, nazarlı Hamsa koruma işaretidir. Bu sembol, ortada bir göz ve açık bir sağ el ile temsil edilir. Aynı zamanda Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Fatima’nın Eli ve Miriam’ın Eli olarak bilinir.
Hamsanın muska olarak takılması veya eve asılmasının, olumsuz düşünceleri veya titreşimleri olan kişilerin size zarar vermesini önlediğine inanılır. Temel olarak, sizi kötü bir bakıştan ve diğer zararlı enerjilerden korur.

 

2. Yaşam Çiçeği
Üst üste binen geometrik dairelerden oluşan yaşam çiçeği, insan yaşamının derinliklerine yerleşmiş olan bağı gösterir. Kutsal geometrinin en verimli sembollerinden biri olarak bilinen yaşam çiçeği, uygarlık boyunca çeşitli kültürlere uzanır. Hatta Sümerler zamanından beri var olduğu düşünülüyor.
Yaşam çiçeğinde, yaratılış modellerini temsil eden 7 örtüşen sembol bulunur. Semboldeki birbirine kenetlenen halkaların kendi önemi vardır ve matematiği, tıbbı ve hatta müziği tanımlayan çeşitli durumlarla ilişkilendirilebilir.

 

3. Yin Yang
Bu dualite topu, karşıtların birliğini temsil eden Taocu bir semboldür. Topun iki yarısı, dünyada var olan eril ve dişil enerjiyi temsil eder ve aynı şekilde evrendeki her şeyin eşit güçte enerjiye sahip olduğunu somuşlaştırır. Denge yasasının bir hatırlatıcısı olarak hareket eder ve dualitenin uyumunu temsil eder. Yin Yang, ne kadar karanlık veya aydınlık, bilgi veya cehalet, eril veya kadınsı olursa olsun - her şeyin dengeye ihtiyacı olduğunu gösterir. Bu ikilik sembolü aracılığıyla öğretme, evrende barış ve teselli yeniden tesis edilir.

 

4. Dharma çarkı
Dharma çarkının 8 kolu, Nirvana’ya ulaşmanıza yardımcı olabilecek 8 aydınlanma yolunu temsil eder. Budist geleneğinde bilgeliği detaylandıran en eski Budist sembollerinden biri olan Dharma çarkının her bir kolu “doğru geçim kaynağı, doğru konuşma, doğru niyet, doğru eylem, doğru çabalar, doğru dikkat, doğru bilinç ve doğru görüş” anlamına gelir. Aynı zamanda ‘hukuk çarkı’ olarak da bilinir. Varlığının Budizm’den önceye M.Ö.2500 yılına kadar uzandığı biliniyor.

 

5. Davut’un yıldızı
Başlangıçta Davut kalkanı olarak bilinen ve her iki yönde üst üste gelen iki üçgen ile sonuçta bir yıldız oluşturan bir Yahudi sembolü. Bu iki üçgen, Tanrı ile insan arasındaki bağlantıyı veya erkek ve dişi arasındaki birliği sembolize eder.
Gizli çevrelerde ve Kabalistik uygulamalarda yaygın olarak kullanılan Davut yıldızı; ateş ve su gibi karşıtların birliğini temsil eder. İlahi bağlantının bu önemine meydan okuyan ve bunun yerine uzaydaki 6 yönü temsil ettiğine inanan çeşitli çalışmalar var: Yukarı, aşağı, doğu, batı, kuzey, güney ve merkez (yıldızın merkezindeki boşluk).

 

6. Om / Aum
Çeşitli kültürlerde yaygın kullanılır ve “Tüm Mantraların Anası” olarak adlandırılır. Bu sembol, zikredildiğinde ilahi enerjiye bağlanmanıza yardımcı olabilecek yaratılışın ilkel sesini temsil eder. Bu sembolün gücü, üçüncü gözünüzü açmanıza yardımcı olabileceğinden sonsuzdur.
Geçmiş, şimdi ve gelecek - zamanın karışımını temsil eden Hinduizmin birincil gücüdür. Hatha yoga ve meditasyon uygulayıcıları, derin meditasyonda etkili olduğunu söylüyor. Hinduizm, Budizm ve Jainizm gibi çeşitli dinlerin ortaçağ el yazmalarında, tapınaklarında ve manevi inzivalarında bu sembolün yazıtları yer alıyor.

 

7. Lotus çiçeği
En ünlü Budist sembollerinden biri olan lotus çiçeği aydınlanmayı temsil eder. Çamurlu suların ortasında büyümesi ve güzel bir çiçek olmaya devam etmesi, onu dönüşüm ve dirilişle ilişkilendirir.
Çeşitli manevi geleneklerde bulunan lotus, zorlukların geçeceğini hatırlatır. Bağışlamayı ve minnettarlığı teşvik eder ve ayrıca yapraklarından akan su formunda kopmayı teşvik eder.

 

8. Hayat ağacı
Hayat ağacının simgeleştirilmesi, farklı dinlere bağlı olarak farklı şekillerde algılanabilir. Bağlantı, yaratma ve birliği temsil eden hayat ağacı, dünya çapında çeşitli sanat ve mimarilerde de kullanılıyor.
Doğal bir ağaçla sembolize edilen bu hayat ağacı, çeşitliliği onurlandırır ve ortak kökeni kutlar. 

 

9. Buda
Buda daha çok dini bir gurudur. Hayatın gerçek anlamını bulmak için hayatın tüm lükslerinden vazgeçen Buda, ‘Budizm’ dininin kurucusudur. Nepal’de M.Ö. 563’te doğan Buda, bir Bodhi ağacının altında Nirvana’yı elde etti ve dünyaya aydınlanma yoluna doğru yol gösterdi.
Adı “uyanmış olan” anlamına gelen Buda, çok eski zamanlardan beri milyonlara ilham vermeye devam ediyor. Buda kendi figürü ile karakterizedir: uzun kulaklar, sarmal bukleler, meditasyon pozisyonunda tezahür eder. Bir öğretmen, filozof ve lider olan Buda, yaşayan bir barış ve teselli amblemiydi.

 

10. Mandala
Mandala kelimesinin gerçek anlamı “Çember” olduğundan, bir mandala bir daire içine alınmış birkaç geometrik figürle temsil edilir. Doğanın evreni ve kalıplarını temsil eder. Ayrıca meditasyon için yararlı bir araçtır ve merkez üssü konsantre olmanıza ve odaklanmanızı yoğunlaştırmanıza yardımcı olur.
Mandalalar, ibadet aracı olarak kullanıldıkları yer olan Tibet Budizmindendir. Birkaç Budist karmaşık mandalalar çizer ve tamamlandığında onu yok eder. Bu yıkım eylemi, insan yaşamının ölümlülüğüyle ilgilidir.

 

11. Namaste
Hindistan’daki insanlar sizi iki eli birleşmiş olarak karşılar. Ancak artık dünyanın her yerine yayılmış bir selamlama biçimi olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Geleneksel olarak, “Namaste” kelimesi iki kelimenin birleşimidir: Namah ve Aste. Namah “Önünüzde eğiliyorum”,  Aste “Bırakın” anlamına gelir. Bu kelimelerin birleşimi şu mesaja çevrilir: İçimdeki ilahi, sizdeki ilahi olanı onurlandırır. Bu demektir ki, “Namaste” yi sergileyen kişi, hepsinde var olan ilahi kıvılcıma inanır. Namaste, zarafet ve tevazu duygusu geliştirir.

 

12. Ankh
Mısır medeniyetinden gelen bu sembol, yaşamın suyla yenilenmesini temsil eder. Ölümden sonraki yaşamın önemli bir parçası olduğuna inandıkları için birçok Mısır mezarında da bulunur. Hatta Mısır tanrıları bile Ankh taşırken tasvir edilmiştir.
Ankh, üstte kollar üç farklı tarafa uzanan bir halka ile temsil edilir. Aynı zamanda grafik gösterimi nedeniyle temel ansata veya “saplı çapraz” olarak da bilinir. Bazı teorilere göre cinsel aktiviteler sırasında orgazmın yenilenmesini sağlar.

 

13. Beş köşeli yıldız
Beş köşeli yıldız veya Pentagram, daire içine alınmış bir yıldızla temsil edilir. Doğal bir yıldız olarak, içinde 5 tepe vardı, tepe noktası yukarı doğru ruhu temsil ederken, diğer dördü diğer 4 elementi sembolize ediyor: hava, su, hava ve ateş.
“Şeytani” olarak da bilinen bir Pentagram’ın oluşturduğu her element, hayatımıza katkıda bulunan maddelerdir. Kötülüğe karşı koruma sağladığına inanılan Wiccan dininde yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda koruyucu bir tılsım olarak giyilir.

 

14. Horus’un gözü
Eski Mısır uygarlıklarından kaynaklanan Horus’un Gözü’nün varlığının çok ilginç bir hikayesi var. Bir savaşta gözünü kaybeden güneş ve ruh halinin tanrısı Horus, daha sonra bilgelik Tanrısı Thoth tarafından restore edildi.
Mısırlılar, göz sihirli bir şekilde restore edildiğinden beri iyileştirici gücüne sahip olduğuna inanıyor. Kullanıcıya sağlık, güvenlik ve bilgelik verdiği inancıyla genellikle bir tılsım olarak takılmasının nedeni. Ancak, garip gerçek şu ki, sadece yaşayanlar tarafından değil, aynı zamanda Altın, Lapis Lazuli ve Carnelian gibi çeşitli metallerle birlikte ölüler tarafından da giyiliyor.


15. Zen çemberi

Zen çemberi, zahmetsizliği ve aydınlanmayı simgeleyen Zen Budizminden kaynaklanan bir semboldür. Kendisiyle çizilen güzellik, mesajın bir kopyasıdır. Zahmetsiz fırça darbesi bize adil olmayı öğretir.
Enso veya Sonsuzluk Çemberi olarak da bilinen Zen çemberi, huzur ve bütünlük duygusu uyandıran akıcı bir zarafetle çizilir.

 

16. Barış
Bu, insanlar arasında barışı tezahür ettirmek için sıklıkla kullanılan evrensel semboldür. Barışı temsil eden başka işaretler ve semboller olsa da, bu en yaygın kullanılanıdır. 1958’de İngilizlerin Nükleer Silahsızlanma kampanyasının logosu olarak ortaya çıktı. Onu, yanlarında Dünya’nın önünde duran bir insan olarak açıklayan Gerald Holtom tarafından yaratıldı. Başlangıcından bu yana, bu manevi sembol çeşitli koşullar altında küresel olarak kullanılmaktadır: savaşlar, şiddet ve hatta protestolar. Aslında, kullanımda o kadar yaygın ki, mor bir arka plan üzerinde genellikle beyaz renkli olan tüm klavyelerde de bir emoji olarak tezahür etti.

 

17. Haç
Doğrudan Hıristiyanlıkla ilgili olduğunu neredeyse gören herkesin bildiği haç, dünya çapında tanınır ve en kutsal sembollerden biri olarak kabul edilir. “Kendinden vazgeçme” hareketi ve sembolün kendisi İsa’nın gücünü temsil eder.
İnsanlığın günahlarını temizlemek için öldüğüne inanılan Mesih çarmıha gerildi. İnsanlar, İncil’de iyi bilinen bir anlatı olan bu kurbanın bir hatırlatıcısı olarak haç takarlar. Bu sembol kiliselerde, Hıristiyanlar onu yüce olana ibadet etmenin bir aracı olarak gördüklerinden bulunur.

 

18. Khanda
Bu ruhani sembol Sih topluluğundaki en kutsal olanıdır ve dört silahtan oluşur. Altta çaprazlanmış iki tek kenarlı kılıçtan (kirpan), ortada bir şakardan ve iki ucu keskin bir kılıç (talwar) yer alır.
Sih doktrini Deg Tegh Fateh’i temsil eden semboldeki kılıç, ilahi gücü temsil eder. Yalanın yıkımını gösterir ve gerçeği yeniden tesis eder. Alttaki iki kılıç, manevi ve materyalist üstünlüğün bütünleşmesini gösteren Piri-Miri (sol-sağ) olarak bilinir.  
 
19. Ganesh
Hinduizmin en bilinen tanrılarından biri olan Lord Ganesha, bilgeliği temsil eder. Engellerin kaldırıcısı olduğuna inanılır ve yeni girişimlerde başarıya ulaşmak için sık sık tapılır. Sembol, fil başlı bir figürle temsil edilir, ancak sizi yok etmekten koruyan insan vücudu.
Hinduizm dışında, Budizm’de de ibadet edilir ve bazı Tibet kutsal yazılarında da yazılıdır. İyiliğiyle tanınır ve bazı Tibet kutsal metinlerinde Vinayaka olarak da bilinir. Bazı kültürler onu dans eden Tanrı veya Nritta Ganpati olarak da iddia eder.

 

21. Bodhi yaprağı
Bodhi ağacının yaprağı Budizm’de ünlü bir amblemdir. Ruhani bilgeliği arzulayan, arayışında tüm ilkel zevkleri feda eden Buda, sonunda onu Spiritüel Bodhi ağacının altını üstüne getirir. 49 günlük meditasyondan sonra aydınlanmaya ulaşır. Bu nedenle Bodhi yaprağı ruhsal uyanışı temsil eder. Sebatın ne kadar önemli olduğuna işaret eden 
Bodhi yaprağı, insanlığa sabır ve özveri olmadan asla teselli elde edemeyeceğinizi öğretmeye çalışır. Cevaplar size gelmeyecektir, onları bulmanız gerekir.

 

22. Caduceus
Bu ruhani sembol, kanatlı bir figürün etrafında dönen iki yılanla temsil edilir. Genellikle Asklepios Çubuğu (tıbbın sembolü) sembolü ile karıştırılan Caduceus, Habercilerin Tanrısı Hermes’in geleneksel sembolüdür. Hem Yunan hem de Mısır Mitolojisine dayanır ve Merkür gezegenini temsil eder.
Bu manevi semboldeki her iki yılan da hayattaki eril ve dişil enerjiyi temsil eder, iç içe geçtiğinde kişi yaşam enerjisiyle dolup yeni bir yaşamın kanatlarını geliştirir. Bu şekilde, aynı zamanda yaşam enerjisinin temel güçlerini de sembolize eder.

 

23. Bagua
Her biri ortada Yin Yang sembolü bulunan üç çizgiye sahip sekiz trigramdan oluşur. Trigram, Taoculukta birbiriyle ilişkili sekiz kavramın bir aralığı olarak görülen gerçekliğin temel ilkelerini temsil etmek için kullanılır. Trigramlardaki üç çizgi Yin Yang enerjilerinin kendisinin bir temsilidir. Kırılırlarsa, yin enerjisini sembolize eder ve kırılmayan Yang enerjilerini gösterir. Geleneksel olarak, Bagua kelimesi sekiz sembole çevrilir ancak yaşamın çeşitli yönlerinde denge sağlamak için yaygın olarak kullanılır.
Bu Feng Shui sembolünde, her trigram, bireyin ve evin sağlığının belirli bir alanıyla ilgilidir. Astronomi, astroloji, coğrafya, anatomi ve ailede dengeyi sağlamak için de kullanılır.

 

24. Çifte mutluluk
En çok tanınan Çin sembollerinden biri olan Double Happy ‘çifte mutluluk’, mutlu romantik ilişkiye işaret eder. Çincede xi olarak yazılan iki karakter birleştirildiğinde “Sevinç” anlamına gelir. Güçlü ve mutlu bir ilişkiyi çektiğine inanılan sembol mücevher markaları tarafından da yaygın olarak kullanılıyor. Çin düğünlerindeki dekorasyona, mutluluk çekmek amacıyla sıklıkla yer alır. Sevinç ve birlikteliği temsil ettiği için takı olarak düğün hediyesi diye de sunulur.

25. Dünya tıp çarkı
Yerli Amerikalılardan gelen Earth Medicine Wheel yani ‘Dünya tıp çarkı’, uyumu temsil eder. Aynı zamanda, Dünya’nın dört elementi arasında barışçıl etkileşim kurma girişimini de gösterir. Ruhsal enerjiyi tezahür ettirmek ve iç görüşün güçlendirilmesi için kullanılır.
Aynı zamanda, her ikisi de eşzamanlı olarak şifa ve öğretmek için birçok nesilden beri Kızılderililer arasında kullanılan Kutsal Çember olarak bilinir.

 

26. Gayatri yantra
Gayatri Yantra, Hinduizm’in Tanrıça Gayatri’sinden türemiştir. Aydınlanmış bir zihni ve ileri görüşlü bir bilgeliği temsil eder. Evlere zenginlik ve refah getirdiğine inanılan Gayatri yantranın varlığı, yanlış seçimler yapma olasılığını ortadan kaldırır ve tüm yaşam yaratımının anlaşılmasını sağlar. Aynı zamanda gerçeği güçlendirir ve karşılıklı yarar için kozmik bilgeliğe odaklanır.

 

27. Sri yantra
Tüm yantraların ve mistik diyagramların kralı olan Sri Yantra, bir daire içine alınmış dokuz iç içe geçmiş üçgenden oluşur. Tam olarak merkezde, tüm yaratıcı enerjilerin ortaya çıktığı yeri simgeleyen bir nokta (Bindu) bulunur.
Sembol aynı zamanda sırasıyla dört dik üçgen (Şiva) ve beş aşağı doğru üçgen (Şakti) aracılığıyla eril ve dişil enerjileri temsil eder. Bütün bunlar birleştirildiğinde, kozmik güçlerin içkin gücünü ve aydınlanma yemini somutlaştırır. Geometrik yorumu, bireysel bir meditasyon deneyimini de yoğunlaştırır.  

 

28. Spiral
Bu sembol dişi rahmi, doğurganlığı ve yaşam enerjisini temsil eder. En eski kutsal sembollerden biri olan spiral, çeşitli yaşam formlarında ve enerjilerde görülür; bitkiler, mineraller, ölüm ve büyüme. Yeni büyüme modelini ve yaşam yolculuğunun evrimini yansıtır.
Genellikle bir tılsım olarak kullanılır ve kullanıcının hayatındaki değişiklikleri ve dönüşümleri kabul etmesine yardımcı olur. Bu manevi sembolün bizi yaşamın kaynağına bağladığına inanılır. Aynı zamanda yaratılışın ilahi gücünü de temsil eder.

 

29. Üçlü spiral
Üçlü Spiral, zamanın akışını temsil eden bir çizgi ile birbirine bağlanan üç spiralle temsil edilen Tirade veya Triskele olarak da bilinir. Spirallerden her biri dünyevi yaşamı, diğer yaşamı ve reenkarnasyonu sembolize eder.
Toprak, su, gökyüzü, beden, zihin ve ruh unsurlarıyla ilgili üçlü sarmal, Kelt sanatlarında ve mimarisinde bulunur. Başlangıçta, İrlanda Newgrange girişinde bulunduğundan tarihçesinin Neolitik döneme kadar uzandığın düşünülüyor.

 

30. Ejderha
Çin tarihinin önemli bir parçası olan ejderhaların manevi anlamda da özel bir yeri vardır. Aynı zamanda Aziz George’un İncil’deki savaşının ünlü anlatımında da kendini gösterir. Farklı yönlerde farklı yorumlanır. Doğuda canavarlar, batıda ise hayırlı yaratıklar olarak temsil edilirler.
Çin, Japon ve Kore uygarlıklarında ejderhaların tüm su kütlelerinin koruyucusu olduklarına inanılır: nehirler, okyanuslar ve yağmur. Bununla birlikte, Hinduizm ve Budizm’de Nagalar olarak da bilinen efsanevi zehirli varlıklar olarak tasvir edilirler.

 

31. Düş kapanları
Popülerliği giderek arttığından düş kapanları artık bilinen bir sembol haline geldi. Merkezde özel bir ağ biçimiyle hazırlanmış, takılar ve diğer boncuklarla süslenmiş ahşap bir kasnakla temsil edilir. Kabusları önlediğine ve iyi şans getirdiğine inanılıyor.
Yerli Amerikalılar, onları kötü rüyalardan korumak ve iyi rüyalar kanalize etmek amacıyla çocukların beşiklerine asmak için yaygın olarak kullanır. İnsanlar ayrıca negatif enerjiyi ve titreşimleri atlatmak için onu bir mücevher parçası olarak takarlar.

 

32. Sonsuz düğüm
İlk baktığınızda, bu sonsuz düğümün başlangıcını ya da sonunu göremediniz, değil mi? Tüm dünyanın birbirine bağlı olduğunu ve sükunet ve hareket yaydığını temsil etmek için hazırlanan bu sembol, zamanın bir yanılsama olduğunu ve Dharma’nın sonsuz olduğunu da hatırlatır. Aynı zamanda Buda’nın Budizm’deki sonsuz şefkatinin bir somut örneği sayılır ve dünyasal yaşam ile dini düşüncenin iç içe geçtiğini sembolize eder. Popüler inanışın aksine, aydınlanmanın dünyevi meselelerden vazgeçmek anlamına gelmediğini de gösterir.

 

 

Etiketler: yantra, yantra kolye, yantra kolye ucu, bolluk bereket, evlilik, şans, uğur, sağlık, frekans, mantra, hindistan, meditasyon
Şubat 01, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (Cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Gizlilik ve Çerez Politikası sayfamızdan erişebilirsiniz.